Γονείς & κηδεμόνες

Πίσω

Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες για να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή:

  • Ορίστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις οικιακές σας συσκευές και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σας.
  • Θυμηθείτε, όταν αγοράζετε για πρώτη φορά μια νέα συσκευή, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης που έχει οριστεί από το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δικτυακών συσκευών (δρομολογητής/μόντεμ) που έχουν επίσης κωδικό πρόσβασης εργοστασιακής ρύθμισης. 

Συμβουλή Ενεργοποιήστε ένα δεύτερο βήμα προστασίας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου μπορείτε. 

  • Προστατεύστε τις συσκευές σας και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σας.
  • Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού για να διασφαλίσετε ότι οι συσκευές σας καλύπτονται από την πιο πρόσφατη προστασία ασφαλείας.
  • Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς όπου είναι δυνατό και συσκευές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την προστασία σημαντικών πληροφοριών, φωτογραφιών και δεδομένων. 
  • Να κάνετε πάντα λήψη εφαρμογών από ένα επίσημο κατάστημα εφαρμογών, όπως το App Store της Apple ή το Google Play για Android. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις των εφαρμογών για την πιο πρόσφατη προστασία ασφαλείας. 

Συμβουλή Εξετάστε το ενδεχόμενο αποσύνδεσης συσκευών από το Διαδίκτυο εάν δεν χρησιμοποιείτε τα “έξυπνα” χαρακτηριστικά ή εάν δεν έχουν επιλογές ασφάλειας, όπως η δυνατότητα ορισμού κωδικού πρόσβασης. 

  • Επιλέξτε τις πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε. Στις ρυθμίσεις, πραγματοποιήστε έλεγχο απορρήτου στις συσκευές σας, τα προγράμματα περιήγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εφαρμογές.
  • Σκεφτείτε τις πληροφορίες που μοιράζεστε στο διαδίκτυο, όπως γενέθλια, ηλικία, διεύθυνση ή σχολείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σπάσει κωδικούς ή να κλέψει την ταυτότητά σας.
  • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε ύποπτες ή άγνωστες συνδέσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS ή μηνύματα μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συμβουλή Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψευδώνυμο και μια εικόνα εναλλακτικού προφίλ για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας κατά την ηλεκτρονική βιντεοσκόπηση ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1. Όταν λαμβάνω ειδοποιήσεις ενημέρωσης λογισμικού, κάνω συχνά κλικ στο κουμπί “Υπενθύμιση αργότερα”. Ποιος είναι ο κίνδυνος αναβολής της ενημέρωσης λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων; 

Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν βελτιώσεις ασφαλείας για την επιδιόρθωση σφαλμάτων στους υπολογιστές, τα κινητά, ακόμα και στην εφαρμογή σας. Η εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού θα σας προσφέρει την πιο πρόσφατη ασφάλεια. Μπορείς ακόμα και να τα ρυθμίσεις να συμβαίνουν αυτόματα.

2. Χρησιμοποιώ το όνομα του κατοικίδιου ζώου μου ως κωδικό πρόσβασής μου. Γιατί δεν είναι ασφαλές; 

Εάν σε κάποιο από τα social media σας, έχετε αναφέρει το όνομα του σκύλου σας, πιθανότατα να εντάσσεται στις κοινές γνώσεις. Οι κυβερνοεγκληματίες συλλέγουν πληροφορίες που αποκαλύπτετε για τον εαυτό σας στο διαδίκτυο και τις χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασής σας ή τις απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε κοινούς κωδικούς πρόσβασης, όπως τα ονόματα των μελών της οικογένειάς σας, την ημερομηνία γέννησης ή οποιαδήποτε άλλα ευνόητα προσωπικά στοιχεία.  Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι μια φράση πρόσβασης 14 χαρακτήρων. Για πρόσθετη ασφάλεια, ενεργοποιήστε ένα δεύτερο επίπεδο ασφάλειας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όποτε είναι δυνατό. 

Ελέγξτε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στο haveibeenpwed.com για να δείτε αν οι λογαριασμοί σας έχουν καταγραφεί σε παραβίαση δεδομένων. Εάν ναι, αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασής σας.

3. Ο δρομολογητής/μόντεμ Wi-Fi και οι συσκευές μου συνόδευαν τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης (εργοστασιακά καθορισμένους). Γιατί πρέπει να τα αλλάξω;  

Οι περισσότερες νέες συσκευές, όπως μόντεμ/δρομολογητές Wi-Fi, συνοδεύονται από τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης ή κωδικό πρόσβασης που έχει οριστεί από το εργοστάσιο. Αυτοί οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης είναι συνήθως διαθέσιμοι στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών ή σε ιστολόγια. Έτσι, αν δεν αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, είναι απλά μια αναζήτηση στο Google για τους κυβερνοεγκληματίες!

4. Πώς μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά μου όταν κάνουν περιήγηση και λήψη αρχείων στο διαδίκτυο;  

Το κακόβουλο λογισμικό και οι ιοί μπορούν εύκολα να ληφθούν στη συσκευή σας, εάν κάνετε κλικ σε αναξιόπιστες συνδέσεις ή επισκεφθείτε ψεύτικες τοποθεσίες web. Προστατεύστε την οικογένειά σας εγκαθιστώντας και αυτοματοποιώντας ενημερώσεις λογισμικού προστασίας από ιούς και προγράμματα περιήγησης, ώστε να εξακολουθείτε να εκτελείτε στις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Μιλήστε με τα παιδιά σας για το ότι δεν κάνετε κλικ σε ύποπτες τοποθεσίες web ή συνδέσεις. Και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κάνουν λήψη μόνο εφαρμογών για κινητά από ένα επίσημο κατάστημα εφαρμογών.

5. Πώς μπορώ να προστατεύσω ηλεκτρονικά την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μου;  

Να διαβάζετε πάντα πολιτικές για τοποθεσίες web και εφαρμογές σχετικά με τον τρόπο χρήσης των πληροφοριών σας. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τύπο των πληροφοριών που σας ζητούνται, εξετάστε αν θέλετε να εγγραφείτε. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας για να αποφασίσετε ποιες προσωπικές πληροφορίες θέλετε να μοιραστείτε.  

Γενικά, όσο λιγότερο προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε εσείς και η οικογένειά σας online, τόσο το καλύτερο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα και εικόνα για τα δικά τους, όταν εγγράφονται σε διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε λογαριασμούς παιχνιδιών. Διδάξτε στα παιδιά τι δίνουν ενδεχομένως στο διαδίκτυο. Και τέλος, σκεφτείτε καλά τι μοιράζεστε με τα μέλη της οικογένειάς σας. πάντα να σκέφτεστε ποιος άλλος βλέπει αυτές τις πληροφορίες.

6. Πόσο ασφαλή είναι τα “έξυπνα” παιχνίδια και συσκευές;  

Οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες, συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου ψυγείου ή του αρκουδιού σας! Εάν μία συσκευή έχει παραβιαστεί, τότε ένας χάκερ θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις άλλες συσκευές και λογαριασμούς σας. Προστατεύστε τις έξυπνες συσκευές σας με ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και ενημερώσεις λογισμικού. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τις πληροφορίες που συλλέγονται και τον τρόπο χρήσης τους. Εάν οι έξυπνες συσκευές δεν έχουν χαρακτηριστικά ή επιλογές ασφάλειας, όπως η δυνατότητα ορισμού κωδικού πρόσβασης ή εάν δεν χρησιμοποιείτε “έξυπνα” χαρακτηριστικά, είναι ασφαλέστερο να τις αποσυνδέσετε από το διαδίκτυο.
 

7. Πώς μπορώ να γνωρίζω και να ελέγχω τι κάνουν τα παιδιά μου στο διαδίκτυο; 

Οι γονικοί έλεγχοι είναι εργαλεία λογισμικού που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε και να περιορίζετε αυτά που βλέπει και κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, είναι καλύτερο να τους εξοπλίσετε με τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να προστατευτούν διαδικτυακά, όπως προειδοποιητικά σήματα για ακατάλληλο περιεχόμενο ή κακόβουλες ιστοσελίδες.

8. Γιατί πρέπει να δημιουργήσω εφεδρικά αντίγραφα των υπολογιστών και των συσκευών της οικογένειάς μου; 

Τα αντίγραφα ασφαλείας σάς βοηθούν να αποφύγετε την απώλεια πολύτιμων οικογενειακών φωτογραφιών, βίντεο, προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών, ακόμα και των σχολικών αναθέσεων των παιδιών σας! Η απώλεια δεδομένων μπορεί να προκύψει από δυσλειτουργίες του υπολογιστή, τυχαία διαγραφή και επιθέσεις ransomware. Εάν έχετε ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας (αποθηκευμένο στο cloud ή σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου που αποσυνδέεστε από τον υπολογιστή σας), μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε τα δεδομένα σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για μεγαλύτερη σιγουριά.

9. Πώς μπορώ να προστατεύσω την οικογένειά μου όταν συνδέομαι online εκτός του σπιτιού; 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις σας για να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση τοποθεσιών σε κινητές συσκευές. Να είστε προσεκτικοί κατά την κοινή χρήση της τοποθεσίας σας στο διαδίκτυο ή κατά την κοινή χρήση γεω-δεδομένων. Αν και η κοινή χρήση τοποθεσιών μπορεί να προσελκύει πολλούς χρήστες, επιτρέπει στους οπαδούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οποιονδήποτε, αν τα προφίλ είναι δημόσια) να δουν ακριβώς πού βρίσκονται. Αυτό μπορεί να παρουσιάσει φυσικούς και διαδικτυακούς κινδύνους. Παρομοίως, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε το Bluetooth στη συσκευή σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.  

Επίσης, να είστε έξυπνοι σχετικά με τη χρήση δημόσιου Wi-Fi. Αποφύγετε την αποστολή ή λήψη ευαίσθητων πληροφοριών όταν συνδέεστε σε δημόσια ενεργά σημεία Wi-Fi. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται μεταξύ της συσκευής σας και του δημόσιου δικτύου Wi-Fi μπορούν να υποκλαπούν από κυβερνοεγκληματίες. 

10. Πού θα βρω βοήθεια αν η οικογένειά μου ή εγώ υπήρξαμε θύματα διαδικτυακής απάτης ή εγκλήματος στον κυβερνοχώρο; 

Αν νομίζετε ότι υπήρξατε θύμα ενός διαδικτυακού κακού, ενεργήστε γρήγορα.