Το περιεχόμενο των μηνυμάτων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ποικίλλει. Ορισμένα μηνύματα προωθούν νόμιμα προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ άλλα θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν ακολουθώντας μια σύνδεση σε μια τοποθεσία web απάτης όπου θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι να μην επικοινωνήσετε μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να σας επηρεάσουν να κάνετε κάτι που μπορεί να μετανιώσετε.
- Μην κάνετε κοινή χρήση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας online, εκτός εάν χρειάζεται, και σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να τη χρησιμοποιήσετε μόνο για ηλεκτρονικές φόρμες ή αγορές.
- Στο μέτρο του δυνατού, έχετε ξεχωριστούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για προσωπική και επαγγελματική χρήση.
- Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να λάβετε αυτά τα μηνύματα πριν φτάσουν στα εισερχόμενά σας. Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαθέτουν εύλογα αποτελεσματικά φίλτρα ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την αποτροπή εμφάνισης ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στα Εισερχόμενά σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον πάροχο υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
- Διαγράψτε τα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χωρίς να τα ανοίξετε.
Άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
- Πριν χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας online, διαβάστε την πολιτική απορρήτου της τοποθεσίας Web – θα σας πει πώς θα χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά στοιχεία που παρέχετε.
- Κατά την εγγραφή σας για έναν λογαριασμό ή μια υπηρεσία online, να γνωρίζετε τις προεπιλεγμένες επιλογές για τη λήψη επιπλέον μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Για να προστατευτείτε από αυτά τα κακόβουλα μηνύματα:
- Μην ανοίγετε μηνύματα εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ή εάν δεν τα περιμένετε.
- Να υποψιάζεστε τα μηνύματα που δεν απευθύνονται απευθείας σε εσάς ή δεν χρησιμοποιούν το σωστό σας όνομα.
- Μην απαντάτε ή προωθείτε αλυσιδωτές επιστολές που λαμβάνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Σκεφθείτε προσεκτικά πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή ανοίξετε συνημμένα.
- Εάν ένα μήνυμα φαίνεται ύποπτο, επικοινωνήστε με το άτομο ή την επιχείρηση ξεχωριστά για να ελέγξετε εάν έχουν στείλει το μήνυμα. Χρησιμοποιήστε τα στοιχεία επικοινωνίας που βρίσκετε μέσω μιας νόμιμης προέλευσης και όχι αυτά που περιέχονται στο ύποπτο μήνυμα.
- Πριν κάνετε κλικ σε μια σύνδεση, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη σύνδεση για να δείτε την πραγματική διεύθυνση web στην οποία θα σας μεταφέρει (συνήθως εμφανίζεται στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης). Εάν δεν αναγνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε τη διεύθυνση, δοκιμάστε να αναζητήσετε σχετικούς βασικούς όρους σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο web. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βρείτε το άρθρο, το βίντεο ή την ιστοσελίδα χωρίς να κάνετε απευθείας κλικ στην ύποπτη σύνδεση.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς σε οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πώς λειτουργεί; Συνήθως πρόκειται για μια διαδικασία δύο βημάτων, κατά την οποία ο χρήστης πρέπει να παρέχει περισσότερους από έναν τύπους αποδεικτικών στοιχείων που έχουν λάβει άδεια για να έχουν πρόσβαση σε ένα λογαριασμό. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να δώσετε έναν κωδικό πρόσβασης καθώς και μια δεύτερη μορφή αναγνώρισης, όπως έναν κωδικό που αποστέλλεται σε ένα κινητό τηλέφωνο που είναι καταχωρημένο με το λογαριασμό σας.
Ο έλεγχος ταυτότητας πολλών παραγόντων δυσχεραίνει την είσοδο κάποιου άλλου στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Ακόμα και αν κάποιος βρει τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορεί να μπει στο λογαριασμό σας, εκτός αν έχει τη δεύτερη μορφή ταυτότητας. Αυτό το χαρακτηριστικό ασφάλειας είναι επίσης διαθέσιμο για άλλα συστήματα, για παράδειγμα, όταν κάνετε χρήση του online banking ή έχετε πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο, όπως το myGov.
Όπου είναι δυνατό, συνιστούμε να ενεργοποιήσετε τον πολυπαραγοντικό (multi-factor) έλεγχο ταυτότητας για τους λογαριασμούς σας.