Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών μέσω της εφαρμογής “λεφτά στο λεπτό”.

Πως λειτουργεί η υπηρεσία “λεφτά στο λεπτό”;

Η υπηρεσία λειτουργεί χωρίς την χρήση κάρτας, το μόνο που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός κωδικού ανάληψης μετρητών μιας χρήσης και η αποστολή του με extraPIN στο κινητό του πελάτη-αποστολέα και καταχώρηση εντολής για αποστολή χρημάτων. Όποιος γίνει αποδέκτης στο PIN αυτομάτως έχει την δυνατότητα ανάληψης του ποσού που έχετε καθορίσει από οποιοδήποτε μηχάνημα ATM.

Πως γίνεται η εξαπάτηση;

Οι κακόβουλοι χρήστες προσποιούμενοι μέλη του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος ή απλά υποψήφιους αγοραστές σε μια ενδεχόμενη αγγελία που έχετε ανεβάσει, σας ζητούν να τους στείλετε χρήματα αν η περίπτωση αφορά δανεισμό χρημάτων από εσάς είτε καθοδήγησής τους σε περίπτωση ελλιπούς γνώσης της εφαρμογής με σκοπό την απόσπαση χρηματικού ποσού από μέρους σας.

Τρόποι εξαπάτησης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξαπάτησης μέσω της εφαρμογής “λεφτά στο λεπτό”. Οι πιο διαδεδομένοι είναι οι εξής:

Παραβιάζοντας τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook.com και προσποιούμενοι άτομα του φιλικού σας περιβάλλοντος σας ζητούν να τους δανείσετε χρήματα μέσω της εφαρμογής

Προσποιούμενοι υποψήφιους αγοραστές σε ενδεχόμενη αγγελία σας όπως στο car.gr σας δίνουν οδηγίες χρήσης της εφαρμογής με συνέπεια να σας αποσπάσουν το PIN ανάληψης των χρημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πως να αποφύγετε να πέσετε θύμα εξαπάτησης

  • Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε όσο το δυνατό καλύτερα με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που σας παρέχει ο χρηματοπιστωτικός σας φορέας
  • Μην πιστώνεται χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζεται καθώς και σε άτομα που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτετε, προσποιούμενοι μέλοι του οικογενειακού-φιλικού περιβάλλοντος σας.
  • Προστατέψτε τους ηλεκτρονικούς σας λογαριασμούς όπως (τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ανανεώνοντάς τους με νέους κωδικούς και με περισσότερους χαρακτήρες ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα παραβίασής τους.